Quantcast
Channel: ribbe archivos - helleskitchen
Viewing all 58 articles
Browse latest View live

Biksemad – den beste måten å bruke rester på

$
0
0
L1350338 - Biksemad – den beste måten å bruke rester på

Biksemad, pytt-i-panne, cowboymat. Kjært barn har mange navn. På danske heter det biksemad og det er en deilig miks av restemat.

Jeg har stekt ribbe tidligere i uken og hadde masse rester. Dette er perfekt å bruke i en deilig rett som biksemad. Jeg har laget en gryte av stekte ribbebiter, tomat, potet, løk og urter. Jeg har til og med brukt en klunk rødvin fra helgas middagsselskap og litt kraft. En bitteliten slant kremfløte hadde jeg også i kjøleskapet. For å toppe det hele har jeg knekt to egg i retten rett før servering. Det var ikke en bit igjen da vi hadde spist! Dette er så utrolig godt og det føles også bra å bruke opp maten man har i kjøleskapet. En slik biksemad-gryte er en god måte å minske matsvinnet på.

Nå går vi inn i ribbetiden og du vil garantert få rester etter middagen. Det er selvsagt deilig å smugspise ribbe fra kjøleskapet eller skjære ribben i tynne skiver og ha den på skiven med litt sennep, mne står du igjen med mye ribbe kan du lage en rett som denne.

Her er oppskrift på min biksemad-rett. Den må du ikke følge slavisk. Bruk heller det du har i kjøleskapet.

Til to personer:

200-300 g ribbe skåret i terninger eller annet restekjøtt

1 løk, finhakket

4-5 poteter, delt i skiver.

1 boks tomat

2 fedd finhakket hvitløk

1 liten neve hakket mynte og bladpersille

4-5 ss kremfløte

1 dl rødvin

1 dl oksekraft (fond + vann)

2 egg

3 ss extra virgin olivenolje

Slik gjør du:

Forkok potetskiver til de er møre. Hell av vannet.

Ta frem en panne og skru den på medium varme. Mykne løken i litt olje noen minutter. Tilsett hvitløk.

Tilsett rødvin og kok opp til alkoholen har fordampet. Dette tar et par minutter. Hell på kraft, legg i urter og tomater. Kok inn i fem minutter og hell det over i en ildfast form sammen med potetskivene.

Stek ribbebitene i en panne til de blir gylne i fargen. Dryss litt flaksalt over. Bland dette i den ildfaste formen og sett i ovnen på 180 grader i ca 30 minutter. Kakk egg i gryten og stek videre i maks 10 minutter.

Nå er det bare å nyte restegryten.

Innlegget Biksemad – den beste måten å bruke rester på dukket opp først på Biksemad – den beste måten å bruke rester på


Step-by-step til perfekt langtidsstekt ribbe med sprø svor

$
0
0
Langtidsstektribbe  ribbe brunedepoteter rødkål jul julemat helleskitchenL1350121 - Step-by-step til perfekt langtidsstekt ribbe med sprø svor

Så er det jul igjen!

Heldigvis noen uker til ennå. Men det er enkelte ting som må sitte til den store dagen. En av disse tingene er å ha kontroll på ribben og tilbehøret.

Mange kvier seg for å steke ribbe. Blir den saftig? Hvordan får jeg svoren sprø? Hva skal jeg egentlig servere til?

Her kommer Helles Hotline direkte til deg! Jeg skal i dette blogginnlegget holde deg i hånden og føre deg igjennom ribbestekingen, step-by-step.

Ribbe er ikke vanskelig å steke. Men det er noen regler du bør kjenne til.

Ribbevalg: Velg tynnribbe for å gjøre det lettere for deg selv. Den er jevn i form og steker jevnt. Familieribbe består av både kotelettdel og tynnribbe. Disse delene har forskjellig fettinnhold. Skal du på død og liv bruke familieribbe bør du dele den i kotelettdel og tynnribbe og steke dem på forskjellig måte. Men dette er en helt annen historie. Dette handler om tynnribbe.

Svoren: Få slakteren til å stripe svoren i tynne striper fremfor å rute svoren. Jeg ber alltid om å få den ubehandlet, og med en skarp kniv striper jeg svoren selv.

Kniven skal skjære ned i svoren og fettdelen, ikke kjøttet, så være nøye her. Jeg kan anbefale deg å bruke en ren tapetkniv til dette hvis du har det i huset. Det er den aller letteste måten å skjære striper i svoren.

Krydring: Må dette gjøres dager før steking? Nei, det må det ikke. Jeg krydrer den godt rett før steking, og det holder i massevis. Men dette velger du selv. Er du vant med å gni inn ribben med krydder et par dager før steking, så gjør du det.

Steketid: Velg å langtidssteke ribben. Hvorfor? Jo, kjøttet blir supermørt og beina faller nesten fra kjøttet. Fetttlagene som ligger mellom kjøttlagene smelter og gir deilig smak til kjøttet. Langtidssteking av tynnribbe er en prosess som tar ca 6 timer.

Nå hører jeg gjennom skjermen at du blir stressa. 6 timer? Yes. 6 timer. Men gladnyheten er at du ikke trenger å passe på ovnen i det hele tatt. Så lenge ribben står i ovnen på 100 grader er alt Hunky Dory. Du kan ikke brenne ribben på så lav temperatur. Det eneste som skjer er at fettet smelter, kjøttet blir mørt og svoren blir myk. Dette er det perfekte utgangspunktet for en sprø og saftig ribbe.

Totalen er altså 6 timer. Etter fem timer på 100 grader, varmluft, midt i oven vrir du opp temperaturen til 230 grader. Du skal ikke flytte på ribben eller gjøre noe som helst. Det eneste du nå skal gjøre er å holde deg i nærheten av ovnen. Du kan kaste et blikk inn av ovnsdøren av og til for å se hvordan det går der inne. Du vil etter en stund se at svoren ypper seg. Den begynner å blåse seg opp. Hvorfor skjer dette nå? Jo, fordi fettet under svoren er glovarmt. Det vil opp og ut! Varmen går oppover og derfor presser fettet på svoren – som igjen spretter i været. Nå er det gøy! Nå er du på vei til trampeklapp og hurrarop. Prøv å holde deg fra å åpne ovnsdøren. La ribben gjøre jobben selv. Se hvor langt svoren klarer å poppe av seg selv uten hjelp av grillelementet.

Hvem kan motstå sprø svor?

Når du ser at svoren ikke kommer i mål av seg selv, vrir du på grillelementet. Nå bør svoren gi etter for alt press. Men her må du følge med. Det er lett at svoren blir for mørk, så heng ved ovnsdøren. Dette kan ta alt fra et minutt til fem minutter. Det kommer an på svoren og fettmengden under.

Når du er fornøyd og svoren er flott og boblete slår du av ovnen og tar ut ribben.

Lekker ribbe pyntet med reddikspirer. For en flott farge! Det fine Mateus-fatet er fra Iems – interiørbutikken på Gallerian Strömstad.

Den viktige hviletiden: Ribben holder seg varm lenge. Du må la den få en hvil før servering. Tillat minimum en halvtime – og helst en time før du skjærer opp ribben. Kjøttet er så mørt og det er lett at hele ribben faller fra hverandre hvis du skjærer i den for tidlig.

Vil dud se video av prosessen? Her er den!

Tilbehøret: Da var ribben i boks. Det var da ikke så vanskelig, var det vel? Hva serverer man så til ribben?

Rødkål med julesmaker

De fleste liker rødkål til ribbe. Jeg er ingen fan av ferdig rødkål i metallpose. Beklager, og det er ikke meningen min å være snobbete, men den den rødkålen lager du da mye bedre selv. Dessuten er posevarianten ikke spesiell spennende i smaken, synes jeg. Jeg lager en superenkel rødkål med julete smaker og spenstig farge. Så godt. Oppskriften finner du lenger ned i saken.

Brunede kartofler –
danskenes godt bevarte hemmelighet.

Poteter da? Må ha poteter til ribbe, synes jeg. Og i år har jeg gått tilbake til mine danske røtter og laget brunede kartofler – karamellpoteter. Som en bekjent av meg sa første gang hun smakte dette: – Hvorfor har danskene holdt disse hemmelig så mange år? Hun har rett. Hvorfor har ikke vi laget dette til julematen vår tidligere? Det er så fantastisk godt! Karamell høres søtt ut, men det er ikke så galt som det høres ut som. Teknikken er enkel og oppskriften følger lenger ned i saken.

Jeg serverer også ribben med deilige rosenkål. Ikke kok dem ihjel. La dem være grønne og med litt motstand i midten. Det smaker best.

IMG 2266 150x150 - Step-by-step til perfekt langtidsstekt ribbe med sprø svor IMG 2264 150x150 - Step-by-step til perfekt langtidsstekt ribbe med sprø svor

Jeg har vært over grensen og handlet på Strömstad Mat, som ligger inne i minisenteret Gallerian. Dette er en lekker butikk med fabelaktig ferskvareutvalg og vennlig betjening. Jeg fikk butikkslakter Patrik til å finne et flott stykke tynnribbe til meg. Resten av tilbehøret, samt ingredienser til forrett, dessert og julekonfekt fant jeg i de velutstyrte og julepyntede hyllene.

unnamed 1 2 150x150 - Step-by-step til perfekt langtidsstekt ribbe med sprø svor unnamed 2 2 150x150 - Step-by-step til perfekt langtidsstekt ribbe med sprø svor unnamed 2 1 150x150 - Step-by-step til perfekt langtidsstekt ribbe med sprø svor

En snartur innom en av mine favoritt-interiørbutikker, Iems (ligger også i Gallerian Strömstad ) der de har pyntet til jul. Jeg vil ikke gå for klassisk julerødt og faller derfor for et nydelig gammelrosa fat fra Mateus, noen vakre hvite stjerner og andre kule ting. Jeg anbefaler deg å ta en tur innom neste gang du skal i retning Strömstad.

Med deilige julevarer i handleposene kunne jeg gå igang med julemiddagen på HellesKitchen. La oss starte med ribben.

Fat, ildfaste former og hvite stjerner fra Iems på Gallerian Strömstad.

Ribbe á la HellesKitchen til 4-6 personer:

2- 2,5 kg tynnribbe

1 løk

1 hvitløk

2 laurbærblad

2 kvister rosmarin

2 klementeriner

1 dl vann

krydder:

3 ss flaksalt

1 ss sort pepperkorn (eller 2 ts malt pepper)

5 nellikspiker (eller 1/4 ts malt nellik)

2 ts ingefærpulver

1 ts anisfrø (eller 1/2 ts malt anis)

Pynt:

Rødbetespirer hvis du finner det.

Slik gjør du:

Start med å knuse krydderne til pulver. Har du morter går dette kjapt. Hvis du ikke har slikt utstyr kan du bruke en kjevle. Hele krydder er alltid best å bruke hvis du har mulighet. Det er rett og slett mer smak i dem.

Skjær striper i svoren. Gni krydderet godt inn i svor, sprekker, undersiden og sidene på ribben. Legg den i en ildfast form. Skjær løken i fire båter og legg dem rundt ribben. Del klementinene i to og legg dem i formen. Del hvitløken i to slik at du får snittet av hele hvitløken. Legg de to halvdelene i formen. Tilsett vann, rosmarin og laurbærblad og sett midt i ovnen på 100 grader, varmluft. Følg anvisningene som forklar høyere opp i saken.

Hvis du vil ha sky til ribben koker du ut innholdet fra formen. Den kan du sile over i en gryte, tilsette litt god kraft og saften fra et par klementiner og koke inn.

Pynt med rødbetespirer hvis du får tak i det.

Ribbe med alt du trenger av tilbehør. Gammelrosa fat, ildfaste former, glass og skåler fra Iems.

Langtidsstektribbe  ribbe brunedepoteter rødkål jul julemat helleskitchenL1350085 150x150 - Step-by-step til perfekt langtidsstekt ribbe med sprø svor Langtidsstektribbe  ribbe brunedepoteter rødkål jul julemat helleskitchenL1350087 150x150 - Step-by-step til perfekt langtidsstekt ribbe med sprø svor Langtidsstektribbe  ribbe brunedepoteter rødkål jul julemat helleskitchenL1350112 150x150 - Step-by-step til perfekt langtidsstekt ribbe med sprø svor

Rødkål:

1 rødkålshode

1 dl sukker

5 cm frisk ingefær, skåret i skiver

5 ss eddik

8 dl kyllingkraft (bruk gjerne hjemmelaget eller konsentrert kvalitetsfond)

2 stjerneanis

1 klementin, delt i to

1 liten neve friske tranebær (tørkede kan brukes)

1 ts salt

Slik gjør du:

Skjær rødkålen i 8 båter. Legg dem lagvis i en kjele som tåler stekeovnen. Strø over sukker, salt og hell på kraft og eddik. Legg i ingefærskiver, tranebær og stjerneanis.

Kok opp og sett så på lokk. Sett gryten i stekeovnen på 200 grader i ca 40 minutter. Ta rødkålsbåtene forsiktig ut av gryten og legg dem over på et fint fat. Riv skall av klementin over retten og pynt gjerne med en urt hvis du har. Timian er fint.

De beste julepotetene.

Karamellpoteter: 

1 kg faste poteter

1,5 dl sukker

1 dl kokende vann

flaksalt

Velg gjerne poteter som er medium størrelse eller små. Kok dem nesten møre i saltet vann. Hell av vannet og la potetene kjøles ned litt før du skreller dem forsiktig.

Smelt sukkeret i pannen. Bruk tid og lav varme slik at karamellen ikke blir for brent. Når karamellen er lys gyllen tilsetter du vannet. Det må være kokende for ellers krystalliseres karamellen. Bland godt. Tilsett potetene og rist dem godt i karamellen. La nå potetene kose seg i pannen på lav varme i ca 15 minutter. Snu potetene underveis slik at de blir gylne og glossy på begge sider. Dryss litt flaksalt over før servering.

Ribbe og rosenkål. Nå snakker vi jul! Fatet er fra Mateus og kan kjøpes på Iems.

Skjær ribben i skiver eller stykker. Server med rødkål, poteter, sky og rosenkål. Smakelig måltid og ha en riktig gledelig jul!

Men du trodde kanskje dette var alt jeg kunne tilby denne julen? Vi må jo ha en kjapp forrett, enkel dessert og julekonfekt også!

Når man serverer ribbe til middag bør ikke de andre rettene være for mektige. Derfor har jeg laget en svært enkel forrett og fingermat-dessert. Jeg har også laget marsipankonfekt på rekordtid. Utvalget av marsipan og konfektingedienser på Strömstad mat var så stort og innbydende at jeg kunne ikke reise derfra uten blant annet å ha kjøpt lakrismarsipan og gullpulver.

Økologisk gløgg fra Blossa. Glass fra Iems.

Forrett:
Iskald gløgg og små munnfuller med ferskost og lakserogn.

Iskald gløgg, du… Svenskene har så mange herlige gløggtyper. Så mange spennende smaker! Må gløgg serveres varm? Ikke i det hele tatt. Denne deilige gløggen egner seg faktisk veldig godt til å servere kald. Prøv det!

1 flaske økologisk, alkoholfri gløgg fra Blossa med smak av einebær og tyttebær

1 pakke croustades (små, friterte brødkurver)

1 glass regnbuelakserogn fra Lysekil

1/2 beger økologisk ferskost med urter og hvitløk

2 ss lettrømme eller grädfil

erteskudd eller gressløk som pynt

Ekte fingermat.

Bland ferskost og rømme godt. Ha en god teskje i hver croustades. Legg på noen lakserogn og pynt med erteskudd. Server med iskald gløgg og en skive klementin i glasset.

Rett-i-hånden-dessert:
Pepperkaker med to typer blåskimmelost og spennende topping

Blåskimmelost og pepperkaker er etterhvert et kjent og kjær kombinasjon. Har du ennå ikke prøvd det, er det bare å gi det en sjanse. Det er nydelig!

1 pakke papperkaker

Stilton (sterk, britisk blåskimmelost)

Blå kornblomst ost (mildere, økologisk, svensk blåskimmelost)

Nathalies økologiske Physalismarmelade

Pan de orejón (laget av mandler og tørket aprikos)

Pepperkaker og blåskimmelost. Perfekt kombinasjon. Fjøl og hvite stjerner fra Iems.

Sett frem ostene og marmeladen. Skjær skiver av Pan de orejón og la folk selv bestemme hvilken styrke de vil ha på osten.

Langtidsstektribbe  ribbe brunedepoteter rødkål jul julemat helleskitchenL1350108 150x150 - Step-by-step til perfekt langtidsstekt ribbe med sprø svor Langtidsstektribbe  ribbe brunedepoteter rødkål jul julemat helleskitchenL1350107 150x150 - Step-by-step til perfekt langtidsstekt ribbe med sprø svor Langtidsstektribbe  ribbe brunedepoteter rødkål jul julemat helleskitchenL1350106 150x150 - Step-by-step til perfekt langtidsstekt ribbe med sprø svor

Så man man jo ha noe søtt og godt til kaffen. Hjemmelaget marsipan er enkelt og supergodt. Og så tror folk at du har jobbet så hard med å lage det! Det er selvsagt en stor løgn, men la dem tro det! Å lage noen marsipankuler, trekke dem med sjokolade og drysse over pynt tar under en time.  På Gallerian Strömstad hadde de som nevnt et imponerende utvalg av marsipan, sjokolade og pynt. Her får du oppskrift på to meget enkle marispankuler:

Lysholdere, fjær, stjerner og messingfat fra Iems. Tørkede appelsinskiver fra Strömstad Mat.

Black and white julekonfekt

1 pølse sort lakrismarsipan fra Odense

1 pølse ekstra hvit marsipan fra Odense

hvit og mørk overtrekkssjokolade

Spiselig gullpulver fra Odense

ristet kokosspon

Sort og hvit marsipan.

Trill ut sorte og hvite marsipankuler. Start med de hvite da de sorte kan farge av.

Smelt hvit sjokolade i vannbad. Det gjør du ved å legge hvit overtrekkssjokolade i en bakebolle. Sett bollen over en gryte med litt vann i. Kok opp vannet. Vannet i gryten varmer opp bollen med sjokolade og smelter den. Gjør det sammme med mørk sjokolade i en annen gryte.

Vend de sorte marsipankulene i hvit sjokolade med en skje eller gaffel. Legg dem over på et brett med bakepapir. Vend de hvite marispankulene i mørk sjokolade og legg dem på bakepapir.

Gullpulver. Oh, lykke!

De sorte marsipankulene med hvit sjokoladetrekk skal ha gullpulver over seg. Bruk en tesil og rist gullpulver over fra litt høyde.

Langtidsstektribbe  ribbe brunedepoteter rødkål jul julemat helleskitchenL1350051 150x150 - Step-by-step til perfekt langtidsstekt ribbe med sprø svor Langtidsstektribbe  ribbe brunedepoteter rødkål jul julemat helleskitchenL1350053 150x150 - Step-by-step til perfekt langtidsstekt ribbe med sprø svor Langtidsstektribbe  ribbe brunedepoteter rødkål jul julemat helleskitchenL1350056 150x150 - Step-by-step til perfekt langtidsstekt ribbe med sprø svor

De hvite marsipankulene med mørkt sjokoladetrekk skal ha kokospynt. Dryss over kokosflak. Sett brettene med marsipankuler kjølig til sjokoladen har satt seg. Oppbevar kjølig i lufttett boks. Enkelt, hva?

En skål med lykke.

Til info: Jeg har et kommersielt samarbeid med Gallerian Strömstad . Det var helt naturlig for meg å takke ja til et slikt samarbeid med tanke på deres sterke fokus på kvalitetsvarer, bærekraftighet og økologi.

Innlegget Step-by-step til perfekt langtidsstekt ribbe med sprø svor dukket opp først på Step-by-step til perfekt langtidsstekt ribbe med sprø svor

Spansk på bordet og under juletreet

$
0
0
L1350951 - Spansk på bordet og under juletreet

Jeg er ferdig med jula slik vi kjenner den. Nå setter jeg meg på flyet til mitt elskede Barcelona og feirer jul der – helt uten ribbe, pinnekjøtt og lutefisk.

Vel, jeg skal ikke helt utelukke ribbe. Det er faktisk mulig det kan bli en ribbebit. Især etter å ha møtt Rodrigo Belda på Delicatessen og smakt hans juletapas bestående av ribbe med rødkål og kålrabipuré.

Han og forfatter Jon Berg kom nylig med sin flotte kokebok/reiseguide til Madrid. Det er et imponerende oppslagsverk av de sjeldne. Du finner over 100 oppskrifter i boken, alle fra kokker i Madrid. Du får oppskrifter på klassiske retter, tapas og moderne, spanske retter. Jon og Rodrigo (og fotograf Paul Paiewonsky) har besøkt kokker, vinmakere, matmarkeder og delikatesseforretninger på jakt etter den beste maten og vinen.  I boken “Smak Spansk. Lær å lage tapas og andre spanske retter.” blir du kjent med kokkene og restaurantene deres gjennom Jons fine tekster og oppskriftene.

Denne bør ligge under juletreet som gave til en som er mat- og reiseglad.

Stort pluss for kapittelet med tapasbordet og hvordan du lager rettene du er vant til å få servert i Spania. Jeg er nysgjerrig på mange av de klassiske rettene i boka og kommer garantert til å teste ut flere av dem. Jeg har vært mye på reise i Spania og jeg elsker de enkle, gode rettene hver landsdel har å tilby. Madrid kjenner jeg lite til, så jeg er klar for å lære mer.

Det viktige kapittelet “Det spanske måltid” er dessverre gjemt bort helt bakerst i boka. Det burde stå i introen, for det er helt elementært å lære seg de store forskjellene det er på spisetider i Madrid kontra Oslo.

Boken anbefales som julegave til mat- og reiseglade mennesker. Sørg for å notere ned navn til din neste Madrid-tur. Eller burde forlaget gi ut en egen app slik at man letter kan navigere seg gjennom byen? Det virker som en fornuftig og moderne spinn off av boken.

Jeg tok en prat med forfatter Jon Berg.

Hvorfor er du så fascinert av Madrid?
– Byen har noen av verdens beste kunstgallerier, en nydelig park, der folk slapper av og nyter stillheten , takbarer, der du kan oppleve solnedgangen over et glass brus eller cava, og så har du restaurantene i boligområdene nær sentrum, der du får fantastisk mat og vin for en slikk og ingenting. Noe helt annet enn Barcelona.

Hva er den beste spanske retten du kan spise?
– Er veldig svak for risrett (noen vil kalle det paella ) med fisk- og skalldyrkraft og med akkar og reker. Og risen må være godt stekt. Og så er kjøttbollene hos Delicatessen uslåelige. Oppskriften er i boken “Smak spansk”. Eksotiske krydder hever opplevelsen.

Favoritt-tapasrett?
– Knivskjell med en nydelig olivenolje. Dette får man noen ganger på kjøpet når man kjøper et glass vin på en spansk bar. Enkelt og guddommelig godt. Knivskjell fåes også i rikt monn i Norge.

Favorittsted i Madrid?
KultO. Nabolagsrestaurant av ypperste klasse. En lidenskapelig chef lager magi av vante råvarer. Og utrolig bra vinkart. Bedre valuta for pengene får du ikke.

Hvordan vil du at folk skal bruke boken? Som en reiseguide eller en kokebok? Eller en kombinasjon av begge?
– Det er en reise i seg selv. Paul Paiewonsky tar som vanlig helt enestående bilder av mat, vin, gateliv, landskap, kjøkken, personer. Og så har restaurantene utrolig nok avslørt sine hemmeligheter. Det er veldig gode kombinasjoner av krydder, teksturer, farger og råvarer. Og ikke for vanskelig å lage!

Hva har vært det morsomste med å lage denne boken?
– Det er å møte folk som vier sine liv til gode smaker, venner, familie, glede. Og hardt arbeid. Ingenting kommer gratis. Man må stå opp tidlig for å få de beste råvarene!

Forrige bok var fra Italia. Hva blir det neste?
– Nå må jeg ta en pause. Har planer, og inspireres blant annet av bloggen Helles Kitchen!

Jeg møter Rodgrigo Belda på Delicatessen på Majorstuen. Han har vært matfaglig ekspert på boken “Smak Spansk”.

Rodrigo, som opprinnelig kommer fra Chile, har vært med på reisene, drevet research og funnet fram til restauranter i Madrid som er representert i boken. Men det aller viktigste; han har kvalitetssikret alle oppskriftene.

Sammen har fotografen, Jon og Rodrigo gjort to turer til Madrid i anledning boken. Tett program og mange restaurantbesøk hver dag har bydd på utfordringer. Noen glemmer avtaler. Noen har ikke vært forberedt. Masing på oppskrifter. Ja, sånn er det når man skal har liten tid og mange adresser å besøke. Det ble bok til slutt. En fin bok også.

Retten Rodrigo gjerne spiser når han er i Madrid er cocido – klassisk kjøttsuppe fra Madrid som smaker veldig godt og metter skikkelig. Madrid henter inspirasjon fra hele landet. Du får fantastisk pattegris fra Segovia, nær Madrid. Du får ekte paella med kanin, snegler, brekkbønner og artisjokker.  – Alt annet er arrozes (risretter), sier Rodrigo.

Rodrigo har tatt med seg inpirasjon fra turene til Madrid hjem til Delicatessen. Sorte boliños (friterte fiskeboller) med sort blekk ble servert i restaurantene i Oslo.

– Vi er også litt nysgjerrig på å lage noen retter med innmat og da kanskje nyrer. Det er veldig typisk Madrid. Da jeg begynte å servere oksehaler syntes folk det var ekkelt. Nå er det jo veldig vanlig. Det samme med kjaker og oksetunge og kalvelever, sier Rodrigo.

Rodrigo Belda

Rodrigo og kjøkkensjef Mateusz Soja har forberedt en juletapas med ribbe, rødkål og kålrotpuré. Skal si man kommer i julestemning av å både se og smake denne retten. Den smaker ikke norsk juleribbe selv om alle elementene vi kjenner til er med.

Dog har jeg aldri fått kålrotåuré til ribbe, men for en fantastisk idé! Ribben og tilbehøret de lager på Delicatessen er en fantastisk rett. Den er proppfull av smak og vakker å se på. Jeg har vært heldig å få oppskrift på denne retten. Om du skal bytte ut den med den planlagte juleribben skal ikke jeg bestemme, men tro meg når jeg sier at den er helt magisk!

Her er oppskriften fra Delicatessen i Oslo:

1 kg svineribbe uten svor

Forberedelse:

Dag 1:

Lag en saltlake:

400 ml vann

40 g salt

20 g sukker

1 laurbærblad

4 g fennikelfrø

8 g korianderfrø

1 remse skall av sitron

1 remse skall av appelsin

1 stjerneanis

4 g nellikspiker

4 g hvit pepper hele korn

2 ss sherry eddik

Rist alle tørre krydder i pannen. Varm vannet med sukker, salt, laurbærblad, appelsin- og sitronskall.

Legg krydderne vannet og når det nesten koker. Slå av varmen og la aromatene ligge i vannet mens det avkjøles.

Sil væsken og legg svinekjøttet i væsken i minst 24 til 48 timer.

Sørg for å snu ribben av og til mens den ligger i saltlaken for å unngå saltflekker.

Dag 3:

Vask kjøttet under rennende vann i 15 minutter for få bort det ytre saltlaget.

Vakuméer kjøttet i plastpose og trekk det i sous vide-maskin på 62 grader i 12 timer. Kjøl ned helt og skjær i 100 grams porsjoner.

Kålrotpuré:

1 middels størrelse kålrot

smør

krem

salt

Skrell kålroten og skjær den i store biter.

Legg i ovnen 200 grader i 20 minutter og sjekk om den er myk . Smelt smøret i en gryte og stek kålrotbitene i pannen med litt fløte. Kjør alt i blender i minst 5 minutter for å få jevn tekstur. Tilsett varm fløte ​​hvis blandingen er for tykk og sjekk om puréen trenger ekstra salt.

Rødkål:

1 medium rødkål

150 g brunt sukker

1 kg Royal Gala epler

1 stjerneanis

1 kanelstang

100 ml hvitvinsddik

100 ml honning

1 ss malt koriander –

salt og pepper

Skjær kålen i tynt skiver

Skrell eplene og skjær i terninger.

Bland alle ingrediensene i en gryte. Kok i 1 time.

Rør av og til ganske ofte. Smak om det trenger ekstra salt eller pepper.

Saus (Brun Roux)

100 gram smør

100 gram vanlig mel

30 gram brunt sukker

2 liter kylling-demi glace (dette får du på kartong eller glass)

Salt pepper

Lag Roux:

Ha mel og smør i en gryte. Rør i det hele tiden til du får fin brun farge.

Mot slutten tilsetter du brunt sukker. Kok i neste 5 minutter. Spe i varm kyllingen- demiglace og visp hele tiden til du får en fin jevn saus.

Smak til med salt og pepper.

Puffet grisesvor (kan droppes)

Delicatessen kjøper inn Airbag puffet svinesvor og frityrsteker på 180 grader. Du kan kjøpe det i kinesiske matbutikker og gjøre det selv.

Da bør du kjøpe svinesvor, legge det minst 4 timer i varmt vann, slik at kollagenet begynner å mykes opp. Kjøl den ned, tørk den i minst 12 timer på 50 grader. Og så kan du frityrsteke det på 180 grader.

Rodrigo Belda

Innlegget Spansk på bordet og under juletreet dukket opp først på Spansk på bordet og under juletreet

Langtidsstekt ribbe med blodappelsin og ingefær

$
0
0
L1380087 - Langtidsstekt ribbe med blodappelsin og ingefær

Nå er det vel på tide med ribbe igjen, vel? Det er over en måned siden jul og for min del, har jeg vært klar for ribbe lenge.

Nå må jeg først rydde opp i en sak: Jeg spiser jo ikke ribbe på julaften. Jeg spiser faktisk ribbe på alle andre tider av året enn i jula. Det er av den enkle grunn at jeg elsker ribbe og da er det ikke juleribben jeg har som storfavoritt. Jeg liker tilbehør som er lettere. Kjøttet er saftig og har en del fett og da er ikke det norske juleribbe-tilbehøret helt min stil.

Les mer: Her er flere ribbeoppskrifter

Ribben jeg stekte en kald mandag i februar (ja, denne uken) var et resultat av ufattelig lengsel etter sommer, sol og bare fortau. Jeg takler ikke is og kulde, altså. Jeg har ikke for vane å diske opp med ribbe og rødvin på en mandag, men denne dagen var det helt nødvendig og en aktiv handling for å unngå vinterdepresjon og det som verre er. Jeg fikk tak i herlig tynnribbe i butikken og et nett med blodappelsiner og da var saken klar. Det måtte bli ribbe.

Jeg har hjemmekontor og det fine med det er at jeg kan sette ribben i ovnen i seks timer og la den stå der mens jeg jobber. Jeg skjønner at det ikke er mulig for alle min lesere, men hva med å lage denne i helgen, da? Det burde være innafor.

Yes. Det ble ribbe på meg. En skikkelig god ribbe også. Sprø svor og kjøtt som faller fra hverandre. Jeg stekte den på 100 grader i gryte i ovnen sammen med ingefær, hvitløk, salvie, blodappelsin og en skvett rom. Det er vel helt unødvendig å fortelle at det ble en helt fantastisk kombinasjon! Som tilbehør hadde jeg selvsagt sausen fra ribben tilsatt mer rom og mer appelsin, små poteter og smørdampet radicchio rosso. Bittert som et helvete, men et veldig godt tilbehør til søtlig saus og mørt ribbekjøtt. Mannen min er ikke så glad i slike grønnsaker, men jeg insisterer på at bitter mat er bra for oss, og da spiser han litt, da.

Blodappelsiner er i sesong nå, så sørg for å bruke dem. De er ekstra søte og er min vinterfavoritt når det kommer til frukt.

Ribbe i februar? Klart du kan!

Nå til oppskriften. Langtidsstekt ribbe er latterlig lett å lage, og du kan bare glemme alt du har hørt om å krydre ribben i dagevis. Du trenger ikke gjøre det så komplisert. Det er lett. Jeg lover. Du kjøper et stykke tynnribbe med fin marmorering. Det kan slakteren hjelpe deg med. Strip svoren. Det kan også slakteren gjøre for deg. Er ribben rutet, er det heller ingen krise. Ikke heng deg opp i slike bagateller. Det går bra uansett.

Salt og pepre godt på alle sider og legg ribben i en ildfast form med lokk. Jeg brukte jerngryte. Leirgryte går superbra. Det samme gjør en form med lokk. Poenget er at du skal ha en tett form/gryte slik at dampen forblir inne i formen og gjør kjøttet saftig.

I gryten legger du en liten neve skiver av ingefær. Del et par blodappelsiner og legg dem i formen. Hiv i et par hele hvitløksfedd og noen stilker salvieblader. Hell over en klunk rom og saften fra 4 blodappelsiner + 1 dl vann.

Sett på lokket og sett gryten i ovnen på 100 grader i fem timer. Etter fem timer tar du av lokket og vrenger opp temperaturen til 250 grader. Hell av kraften i en gryte. Sett gryten med ribben (uten lokk) tilbake i ovnen. Nå skal svoren varmes skikkelig opp og poppe i været. Det kan ta en halvtimes tid før det skjer noe, eller det kan ta kortere tid. Det kommer an på ribben og fettinnholdet.

Når du ser at svoren begynner å poppe skal du følge med. Når den ikke klarer å poppe mer og det er noen felter på ribben som ikke er sprø, setter du på grillen i ovnen. Etter kun få minutter vil du kunne klare å få resten av svoren sprø. Følg med slik at svoren ikke svir seg.

Ta ut ribben og la den hvile. Gjerne en halvtime eller mer.

Kraften fra ribben inneholder sikkert en god del fett. Det varierer fra ribbe til ribbe. Det kan du fjerne ved å sette gryten i fryseren (eller utendørs) slik at fettet stivner på toppen. Fjern det lett med en skje. Har du ikke tid til dette kan du bruke en sauseskje og skumme av fettet. Det vil alltid ligge på overflaten av kraften, så du drar sauseskjeen over overfalten og fjerner fettet. Denne væsken er blankere enn kraften, så du ser når du begynner å komme ned i kraft-laget. Ta gjerne vare på det i en skål og stek poteter eller sopp i det til en annen dag. Så godt.

Kraften du har igjen rocker du opp med mer saft av blodappelsin, rom og revet ingefær. Kok opp og tykne den med litt fett fra ribben. Sausen skal være litt klissete, så sørg for å koke den inn.

Radicchio rosso.

Radicchio rosso damper du som nevnt i vann tilsatt en god klatt smør og et dryss salt. Den mister litt av sin fine farge, men det gjør ikke noe. Den smaker fantastisk. Bland inn noen salvieblader helt til slutt.

Du kan velge akkurat de grønnsakene du vil.

Server ribbeskiver med saus, potet og radicchio rosso.

Ja til ribbe hele året!

Innlegget Langtidsstekt ribbe med blodappelsin og ingefær dukket opp først på Langtidsstekt ribbe med blodappelsin og ingefær

Bo ssam – ribbe i kruttsterk karamellsaus

$
0
0
L1420945 - Bo ssam – ribbe i kruttsterk karamellsaus

Nå skal jeg ikke påstå at dette er en autentisk bo-ssam. Det er vel heller en kokkeamatør-Frogner-versjon. Men det var akkurat disse smakene jeg ville ha i dag; sitrongress, chili, lime, koriander og mør ribbe. Originalt er bo ssam en koreansk rett med kimchi og andre lokale smaker. Det er ikke denne.
Både jeg og mannen min var strålende fornøyd med det. Ja, mannen min har sirklet som ei bikkje rundt kjøkkenbenken i timevis i håp om at det snart var en smaksprøve i form av sprø svor eller en bit av endestykket på ribben.

Det er sånn det er hos The Valebrokks når det stekes ribbe – og det gjør det jo ganske ofte, da.
Ribben er et stykke buklist, altså delen av tynnribben som ikke har bein. Dette er det perfekte stykket å bruke når du skal lage en slik rett som Bo ssam.

Jeg satt på 20-bussen og da var det naturlig å stoppe innom Strøm-Larsen på Torshov og si hei til en tidligere TV-kollega. Erik Hvenegaard Sørensen var også med i TV2-serien Norges Grillmester, som jeg også var med i.

Hjemme på kjøkkenet mitt striper jeg svoren på ribben og krydrer den godt med salt, pepper og Five Spice. Jeg elsker smaken av stjerneanis! Perfekt til ribbe.
Ribben gjør jeg absolutt ikke mer med før jeg setter den i ovnen på 125 grader i 2 1/2 time. Den står med svorsiden opp og formen er ikke tildekket. Etter 2 1/2 time jekker jeg tempen opp til 250 grader og steker videre. Hell da på 2 dl vann i formen.
Nå skal svoren bli sprø, og det blir den. Nå skal det sies at svoren ikke skal brukes i retten, men hey! Når du først steker ribbe må du jo dra nytte av svoren.
Det kan være du må bruke litt grillelement på slutten for å få hele svoren sprø. Hvor lenge står ribben i ovnen? Jo, til svoren er sprø.
Denne steketeknikken gjør kjøttet fastere enn ved langsteking. Det er akkurat det som vi er ute etter, for kjøttet skal skjæres i biter og de må holde formen. Kjøttet er skikkelig mørt og lagene med fett er smeltet perfekt.
Avkjøl ribben på benken. Skjær av svoren og nyt den som snacks.

Mens ribben kjøler seg ned lager du karamellsausen. Bruk kraften fra stekeformen. Sil den over i en gryte og fjern fettlaget med en sauseskje.

oh lord!

Dette trenger du til sausen:

3 tykke sitrongress. Bank litt på roten for å frigjøre smak. Grov hakk roten og legg biter og stilken i gryten

Saften fra 2 appelsiner

chili etter ønske. Kjør på!

6 ss fiskesaus. lukter funky, smaker nydelig i mat

2 kinesiske hvitløk, grovhakket

6 cm ingefær, skåret i tykke staver.

4 ss brunsukker

Kok opp og kok inn til en løs sirup. Sil av og juster med mer fiskesaus og tilsett saft fra en lime og noen dråper sesamolje.

Skjær ribben i stykker. Ha noen sauseskjeer med saus i pannen. Kok opp og legg ribbestykkene i pannen. Nå skal sausene karamelliserer seg rundt ribbestykkene slik at du får deilig stekeskorpe på ribben. Når du ser at sausen begynner å bli mørkere slår du av platen tvert og trekker pannen av platen. Strø grovhakkede peanøtter over samt et generøst dryss med korianderblader og kanskje litt mer limesaft og hakket chili?

Server disse ribbestykkene med salatblader. Bruk store hjertesalatblader eller romanosalat. Disse skal brukes som wrap. Riv gulrøtter og lynsylt agurkremser i 2 dl vann, 1/2 ts salt og 3 ss eddik. Du trenger faktisk ikke mer. Jo, litt skivet vårløk er godt.
Legg litt av alt på salatbladene med revet gulrot og syltet agurk. Få med sausen fra ribben og litt frisk koriander og vårløk på toppen. Lykke!

Jeg har fått spørsmål om hva man drikker til. Jeg synes dette er klassisk ølmat. Vi spiste retten på en mandag og da ble det farris og vann i glasset. Det fungerer også veldig godt. Du har uansett egentlig ikke tid til å drikke. Du blir nok mer opptatt av å spise og tørke deg på fingre og rundt munnen:)

 

Innlegget Bo ssam – ribbe i kruttsterk karamellsaus dukket opp først på Bo ssam – ribbe i kruttsterk karamellsaus

Ribbe-taco

$
0
0
ribbe taco meksikansk fredagstaco mango helleskitchenL1440188 - Ribbe-taco

Ribbe i mai. Selvsagt skal man kunne unne seg ribbe i mai! Den ligger jo der i butikken, så det er klart man må benytte seg av det.

Tynnribbe er et fantastisk produkt som kan brukes til nesten alt du kan tenke deg – også taco. Især taco, faktisk. Jeg ønsker en konsistens på ribben der kjøttet nesten løser seg opp slik at det er lett å bite over når kjøttet ligger i tortillaen/tacoskjellet. Hvordan oppnår man den konsistensen? Jo, rimelig lav temperatur, jerngryte som leder konstant varme og noen timer til rådighet.

Så hvordan går det med prosjekt “reduser kjøttinntaket”, Helle? Ikke spesielt bra kan det se ut som. Her gikk det med mye ribbe. Mannen min spiste hele seks taco! Det er sjukt mye.

De var åpenbart gode. Tilbehøret var enkelt, men deilig. Er dette noe du kunne tenke deg å prøve? Oppskriften kommer her:

Ribbetaco til fire personer:

2 kg tynnribbe (du må sørge for å ha nok slik at du kan spise rester)

1 ss flaksalt

1 ts paprikapulver

1 ts malt spisskummen

1 ts pepper

1/2 ts chilipulver

Bland krydderne.
Strip eller rut ribbeskinnet og gni ribben inn med krydderblandingen. Legg ribben i en jerngryte eller en emaljert gryte. Hell 1 dl vann i bunnen og sett på lokket. Sett i ovnen på 150 grader i 2 1/2 timer.
Ta av lokket og skru opp temperaturen til 230 grader. La stå i ca 20 minutter. Nå skal svoren ha begynt å poppe. Skru på grillelementene for å få ribbesvoren skikkelig sprø. Følg med. Ikke gå fra ovnen før du har sprø svor. Det kan fort svi seg.

La ribben avkjøles før du skjærer den i skiver. Ja, den vil falle litt fra hverandre, men det er bare bra. Svoren legger du på toppen når du serverer ribben.

Skivet vårløk og chili passer som tilbehør. Sørg også for å ha limebåter.
Mangosalsaen lager du kjapt ved å dele en moden mango i terninger (ja, ikke halvmoden. Skikkelig moden skal den være for at det skal være noe smak og sødme i frukten).
Skvis litt limesaft over og bland inn hakket chili og frisk koriander. Fiks ferdig mangosalsa.

Jeg bruker maistortilla til retten. De smaker mer autentisk og dessuten er de ikke så mektige og seige som hvetetortillaene. De jeg bruker får du i helt vanlig butikk og kommer fra El Paso. Du kan selvsagt lage tortilla selv. Jeg gidder ikke det.

Fyll lefsene med godsaker og nyt et annerledes tacomåltid. Litt chilisaus på toppen skader heller ikke. Dette finner du ut av:)

God tacofredag!

Innlegget Ribbe-taco dukket opp først på Ribbe-taco

Ribbe med koreanske smaker

$
0
0

I høst var jeg i Sør-Korea. For et spennende reisemål! Du kan lese mer om dette senere på HellesKitchen.

Inntil da kan du bli kjent med koranske smaker i denne deilige ribberetten. Jeg lager, som du vet, ribbe hele året og det er fordi svinekjøtt passer perfekt til de fleste verdenskjøkken.

Nå har turen kommet til Korea. Jeg har brukt noe så ukoreansk som coca cola. Dette er fordi det er den perfekte ingrediensen å bruke når du skal ha en god og sirupsaktig saus/glaze. Nå er det ikke helt fremmed å ha en amerikansk ingrediens i en oppskrift på koreansk mat. 28 500 amerikanske soldatene bor og jobber faktisk i Sør-Korea.

Jeg lover deg at de andre ingrediensene kommer fra riktig verdensdel. Her er det Gochujang (fermentert chilipaste), fiskesaus, ingefær, hvitløk, sesamolje og soyasaus.

Jeg serverer ribben med ris og en enkel salat bestående av agurk, sukkererter, chili og paprika. Enkelt og greit!

En idé er å servere retten med salatblader slik at du kan spise alt i en wrap. Så smart var ikke jeg denne gangen, men innså lit sent at det var noe som manglet.

Ribben ble veldig god og den er nydelig å spise kald dagen etterpå, så her oppfordres det til å være “tyv i natten” og ta seg en tur i kjøleskapet.

Ribbe med coca cola og koreanske smaker

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Førjulsribbe for den som vil ha ribbe, men ikke den klassiske juleribben.

Ingredienser

  • 1 tynnribbe (helst uten bein) på ca 2-2 1/2 kg
  • 2 ss finrevet ingefær
  • 2 ss Gochujang (dette får du i asiatiske butikker)
  • 1 ss fiskesaus
  • 1 ts Kikkoman soyasaus
  • 1 ts sesamolje (Blue Dragon sin får du overalt)
  • 5 fedd hvitløk, finhakket
  • 1/2 liter coca cola (den med sukker)
  • salat:
  • 1 agurk
  • chili etter ønske
  • paprika etter ønske
  • sesamfrø
  • 1 ts sesamolje
  • 4 ss riseddik
  • 1/2 ts fiskesaus
  • 1 ts sukker
  • hakket cashewnøtter eller peanøtter
  • ris

Slik gjør du

1

Bland cola, ingefær, hvitløk, Gochujang, soyasaus, sesamolje og fiskesaus.

2

Skjær striper i svoren på ribben eller fjern svoren.

3

Legg ribben i en langpanne med rist under. Hell på cola-blandingen. Stek på 110 grader i ovnen i to timer.

4

Hell av sauen og ha den i en kasserolle og kok inn til halvparten. Er den sterk nok? Det skal være futt i den. Tilsett mer Gochujang hvis den ikke har nok kick.

5

Sett opp temperaturen til 220 grader i 30 minutter. Du må muligens slå på grillen mot slutten hvis du vil ha sprø svor.

6

La ribben kjøles ned en halvtimes tid før du skjærer ribben i skiver. Legg i form og hell pensle sausen over. Sett i ovnen på 200 grader til du ser at sausen karamelliserer ribben. Pensle på et lag til og sett kjapt i ovnen.

7

Kok ris og dryss sesamfrø over.

8

Skjær agurken i remser og chili og paprika i skiver. Skjør sukkerertene i biter. Bland sesamolje, riseddik og sukker og hell over salaten når sukkeret har løst seg opp. Strø over nøtter.

9

Server ribbe med sausen, ris og salat. Husk salatblader hvis du vil lage wraps.

Super pet nat til maten. Frisk og masse eple-smak. Claus Preisinger St. Laurent Ancestral Pet Nat.

Innlegget Ribbe med koreanske smaker dukket opp først på Ribbe med koreanske smaker

Ribbet til skinnet og ribbe til julemiddag

$
0
0

God jul!

Forrige uke stakk vi til Spania for å feire jul. Ikke den typiske syden-julen, men nærmere bestemt en snartur innom Barcelona (som vi alltid må). Her ble det litt styr. Etter å ha vært i favorittbyen nærmerer 60 ganger ble jeg faktisk robbet for første gang. Det skjedde udramatisk mens jeg ventet på grønt lys (eller mens jeg gikk over gata? Hvem vet). En eller annen langfingret person klarte altså å åpne kamerabaggen min og lempe ut lommeboka uten at jeg merket noe. Gevinsten var 200 euro, bankkort og kredittkort. Ikke store greiene, men surt allikevel. Jeg priser meg lykkelig for at passet og kameraet mitt ikke ble tatt.
Det ble en formiddag (og ettermiddag) på politistasjonen. Jeg må allikevel si at jeg har vært heldig. Det har skjedd meg en eneste gang. Det er bra odds med tanke på hvor ofte jeg er i Barcelona og hvor ofte jeg reiser ellers.
Vi skulle bli i Barcelona i tre døgn. Det siste skulle vi faktisk også tilbringe i suite på Hotel Brummel. Det er lavsesong før jul og vi hadde oppgradert fra dobbeltrom til suite for å prøve det.

Den måtte vi avlyse. Store politiske demonstrasjoner var ventet fredag morgen, men katalanske venner rådet de oss til å komme oss ut av byen før fredag. Ok. Hva gjør man da? Vi skulle ta over leiligheten fredag ettermiddag? Hvor gjør man av seg et døgn utenfor Barcelona.
Tanken slo oss at Figueres var et godt valg. Det var uansett derfra vi skulle busse til Cadaques fredag ettermiddag. Slik ble det. Tog til Figueres og så booket vi oss inn på et billig hotell.
Hotel Plaza Inn var en drøm! Et superkitch hotell med herlige detaljer. Vi fikk rommet med bilder av gråtende sigøynerpiker.

I Figueres fikk vi oppleve det flotte julemarkedet, spiste på BIB Gourmand-stedet Cap i Pota, der vi fikk fantastisk hjemmelaget mat som shavet artisjokksalat, langstekt kanin, oksehaler kokt i rødvin og lokale oster. Det ble en perfekt stopp.

Dagen etter fikk vi også besøkt The Dalí Theatre and Museum som jeg tror det er 10-15 år siden vi så sist. Det er helt fantastisk! Dessuten fikk vi også se hans smykkeutstilling. Snakk om multikunstner.
Og hva passer da bedre enn å ta bussen til Cadaques, stedet der Dalí bodde med sin elskede Gala.

Cadaques malt av Dalí.

Vi er i Cadaques hver sommer og for første gang i fjor leide vi leilighet her i julen.
Jeg er ikke så glad i julen, jeg. Er det lov å si det? Mannen min er veldig glad i julen, så her har det vært litt vanskelig å foreslå forandringer. Men Erik har sett på meg at julen ikke har vært min tid, og foreslo i fjor at vi skulle reise bort. Snill mann. Det skal sies at juletreet hjemme i Oslo var pyntet fra uken før første søndag i advent og at vi hadde jul så det holdt i ukevis før vi reiste til Spania.
Julen i fjor ble så vellykket at Erik foreslo at vi skulle gjøre det samme i år også. Det var ikke nei i min munn.

Spaghetti vongole. Lunsj på verandaen.

I år er vi altså tilbake. Været har vært varmere enn i fjor. Vi har til og med sittet i t-skjorte og shorts. På juleaften toppet det seg og vi var nesten litt for varme der vi satt på verandaen. Men nå har det stabilisert seg og vinterfrakken er igjen i bruk. Men det skal sies at vi koser oss i solen der vi sitter å myser utover blått hav. Jeg finner ingenting galt med det eller måten vi har valgt å feire julen på.

Frokost på verandaen på julaften.

Vår juleaften startet faktisk med frokost på verandaen, en lang gåtur, øl i sola på strandbaren, pizzalunsj (går det, da???) og så en helt herlig julemiddag i huset.

I fjor hadde vi ikke noe som lignet på norsk julemiddag. Vi hadde vaktler stekt med søt dessertvin, pinjekjerner og rosiner. Dette er en katalansk måte å tilberede fugl på i julen. Det ble kjempegodt.

I år spiste vi ribbe, men brukte flere av de katalanske smakene. Vi gikk tur bort til vært faste hotell, Hotel Llane Petit og knabbet rosmarin fra hagen. Så gikk vi til slakteren, som vi hadde snakket med på lørdag og bestilt julematen fra på haltende spansk. Han hadde skaffet oss et nydelig stykke tynnribbe. Han slang en flske vin i posen som gave og ønsket oss “Bon Nadal”. Gullmann.

Julegavekassen er ikke stor, men den er fin.

Tynnribben hadde tynt svorlag og lite fett under skinnet. Her blir det ikke mye svor som kan poppe, men det gjør ikke så mye.
Vi bor i leid leilighet. Jeg skulle gjerne eid den, for den er perfekt, men med tanke på at Cadaques er Spanias dyreste by, kan jeg nok glemme å noen gang eie et sted her nede. Men leie er bra, det også, og kjøkkenet er velutstyrt. I år har jeg donert tre skarpe kniver til leiligheten, slik at utstyrslisten er komplett.
Siden sist år har de byttet ut komfyren og den er helt ubrukt. Tanken på å grise ned ovnen med ribbefett gjorde at jeg for første gang på 20 år puttet ribben i stekepose. Det var lurt, det.
Det var kun på slutten at jeg klippet opp posen og fikk sprø svor. For jeg fikk faktisk til det allikevel på tross av det magre skinnet.

Et glass bobler for å skåle julen inn. Akkurat slik vi ville gjort det hjemme.

På vår lokale Spar hadde vi kjøpt en fantastisk rødvin, les Paradetes fra Escoda-Sanahuja. Poteter og bondebønner kjøpte vi fra grønnsaksgarasjen og den søte vinen vi brukte til sausen var velkomstpresang fra vertene.

Søt vin og rosmarin

Ribben ble perfekt. Den har stekt i stekepose med litt vin, appelsinsaft, rosiner, pinjekjerner, appelsinskall og rosmarin. Etter et par timer klippet jeg opp posen og stekte den videre til svoren poppet. Sausen kokte jeg inn med litt mer appelsinsaft og søt vin, samt en smørklatt, og da var den helt perfekt. Potetene ble til tidenes smootheste puré og julefreden senket seg – selv om vi var i “Syden”.
Har du lyst til å lage en katalanskinspirert ribbe? Her kommer oppskriften.

Ribbe med pinjekjerner, rosiner, søt vin, appelsin og rosmarin

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 4

Ingredienser

  • 1 stykke tynnribbe uten bein (ca 1,5-2 kg)
  • 1 appelsin
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 dl søt dessertvin (portvin kan brukes eller søt sherry)
  • 1 tykk rosmaringren eller flere tynnere
  • salt og pepper
  • 4 remser appelsinskall (ikke det hvite) Bruk potetskreller
  • 1 neve rosiner. Gjerne av så god kvalitet som mulig. Sultaner kan brukes
  • 1 neve pinjekjerner
  • 15 g smør
  • Potetpuré:
  • 5-6 store poterer
  • 1 dl melk
  • 50 g smør
  • salt og pepper
  • bønner

Slik gjør du

1

Strip ribben og grin den godt inn med alt og pepper. Legg rosmarin på toppen og pakk inn ribben. La den hvile noen timer i kjøleskapet.

2

Legg ribben i en stekepose. Hell på saften av 1/2 appelsin og 1/2 dl søt vin. Legg pinjekjerner og rosiner i posen rundt ribben. La rosmarinen ligge på svorsiden. Legg to fedd hvitløk i posen sammen med appelsinremser. Knyt igjen og sett i ovnen på 150 grader i to timer.

3

Åpne posen og ha innholdet over i en ildfast form. Strø litt ekstra flaksalt over svoren og sett den tilbake i ovnen med det samme. Jekk opp temperaturen til 220 grader. La stå i en halvtimes tid. Nå bør svoren begynne å poppe litt. Hjelp til med grillelementene. Ta ut ribben og la den hvile minst 45 minutter. Hell alt fra ribbeformen, untatt rosmarin og hvitløksfedd over i en gryte. Tilsett resten av vinen og saften av 1/2 appelsin. Kok opp og kok inn litt. Tilsett smør og kok opp. Nå er den klar.

4

Potene skrelles og deles i store biter. Kok dem i usaltet vann til de er møre. Smelt smør i en gryte. Tilsett melk, litt salt og pepper. Press potetene ien grønnsaksmølle eller med et stappeverktøy, bland in smørmelken og server sammen med kokte bondebønner. Skjær ribben i skiver og hell litt av de deilige pinjekjernene og rosinene fra sausen over stykkene ved servering.

Fortsatt god jul til alle!

Innlegget Ribbet til skinnet og ribbe til julemiddag dukket opp først på Ribbet til skinnet og ribbe til julemiddag


Tørrmodnet ribbe med appelsinsaus og fløtekaramellpoteter

$
0
0

Tørrmodnet ribbe er noe helt spesielt. Du får en mye dypere smak på kjøttet og konsistensen er annerledes. Det er definitivt noe annet enn vanlig ribbe, så vær klar over det. Jeg kjøpte et stykke hos Annis i Mathallen i Oslo. Det er der du får slike gode varer. Få dem til å rute svoren, for jeg måtte gjøre det underveis i prosessen fordi svoren er håpløs å skjære igjennom hvis man ikke bruker tapetkniv, som jeg ennå ikke har fått ut fingeren å skaffet meg. Ribben er en ting. Sausen er at annet element. Den innehodler kraft fra ribben, appelsinsaft, kanel og stjerneanis. Jeg har til og med tilsatt en klunk akevitt. Jeg liker den smaken, men det kan du selv velge. Gulrøttene har jeg smørdampet i panne med smør, honning, vann og et dryss flaksalt til slutt. Det høres søtt ut alt dette, men verre skal det bli. Jeg har nemlig laget fløtekaramellpoteter. Men frykt ei. Summen av alt er ikke søt og kvalmende. Det blir faktisk den perfekte kombinasjon av salt og søtt. Fløtekaramellpoteter, ja. Dette kom jeg på helt av meg selv. Jeg liker danske brunede kartofler som er karamellpoteter med smør og smeltet sukker. Jeg […]

Innlegget Tørrmodnet ribbe med appelsinsaus og fløtekaramellpoteter dukket opp først på Tørrmodnet ribbe med appelsinsaus og fløtekaramellpoteter

Vannmelon- og ribbesalat

$
0
0

Kombinasjonen høres hårreisende ut, ikke sant? Men tro meg! Det smaker sommer! Denne retten er inspirert av en rett som fikk jeg servert på Ahaan i Oslo. Dette er street food-restauranten til Plah. På disse restaurantene lager Terje Ommundsen thaimat av ypperste kvalitet. Jeg har gjort noen forandringer og er strålende fornøyd. Men vil du ha originalen må du spise den på Ahaan, altså. Retten består av ribbe, vannmelon og en dressing laget med thaismaker. Jeg serverte den med ris til. Jeg stekte et stykke ribbe. Det beste er ikke å langtidssteke ribben for du vil beholde litt av strukturen på kjøttet, for når du skjærer ribben i terninger så vil du at kjøttet skal holde formen da det skal stekes en gang til. For bitene stekes i pannen for å få en gyllen overflate. Lurer du på hvordan du steker ribbe? Her er mitt arkiv over ribberetter og det er stort. Vannmelon- og ribbesalat was last modified: juli 6th, 2020 by Helle Valebrokk

Innlegget Vannmelon- og ribbesalat dukket opp først på Vannmelon- og ribbesalat

Perfekt langtidsstekt ribbe for dummies

$
0
0
(Innlegget inneholder reklame for Grøstadgris) Er du “ribbejomfru”? Det er ingen skam å innrømme det.  Nå skal jeg holde deg i hånden. Jeg skal føre deg trygt og godt gjennom hele ribbeprosessen slik at du kan senke skuldrene og bekymre deg om alt annet enn sprø svor og saftig ribbe. Høres det greit ut? Hvorfor har juleribben blitt et stressmoment for mange? Hva er det vi er så redde for? Er det svoren? Er det det at man tror at man ikke kan lage like god ribbe som svigers? Hvorfor har vi så forbaska mange bekymringer rundt denne retten?  Noe må det jo være. Ellers hadde ikke NRK kjørt “ribbe, minutt for minutt” på tv. Jeg vil at man skal nyte hele ribbeprosessen uten å være redd for den, så her kommer mine tips til hvordan du steker juleribben. Og med på laget har jeg tatt med min mann og ribbejomfru, Erik.  Å steke ribbe betyr en del regler. Jeg vil skrelle bort så mange av dem som mulig, men samtidig opplyse at det finnes mange måte å steke ribbe på. Noen steker ribben med svorsiden ned i startfasen, noen gjør det ikke. Noen steker på høy varme, andre på […]

Kung Fu-ribbe med alt tilbehør

$
0
0
Ribbe med medisterkaker, julepølse og surkål er en av favorittene i desember. Men svineribbe er en så allsidig råvare og har mange bruksområder. Her får du tips til hvordan du kan bruke ribbe i en trendy, annerledes og deilig rett – perfekt i januar også. Husker du oppskriften jeg nylig la ut på sesamkyllingburgeren? Ingrediensene du kjøpte til den, kan du også bruke her i oppskriften som jeg lagde for en kunde før jul. Koreansk mat har vært en snakkis de siste årene. Den mest kjente retten er kimchi.Nå får du kimchi på de mer trendy restaurantene i Norges større byer.  Kimchi er faktisk Koreas nasjonalrett og den består av fermentert kinakål og andre grønnsaker. Å lage det selv tar lang tid, men det finnes gode ferdigprodukter i asiatiske matbutikker som man med stort hell kan bruke.   I Sør-Korea spiser man kimchi som tilbehør til det aller meste.Fermentert mat er in, men det er ikke bare en trend. Fermentert mat har også god helseeffekt og er godt for tarmsystemet og fordøyelsen.  Koreansk BBQSør-Korea er kjent for å ha et spennende kjøkken og det er især koreansk BBQ som frister   lokale og tilreisende når man skal kose seg litt ekstra.  […]

Bo ssam – ribbe i kruttsterk karamellsaus

Ribbe-taco

Ribbe med koreanske smaker


Vårlig ribbe med sprø rosmarinpoteter

Godt nytt år – igjen!

Tropisk julebord

Viewing all 58 articles
Browse latest View live